Ak prestane bojovať Rusko, bude koniec vojny!
Ak prestane bojovať Ukrajina, bude koniec Ukrajiny!
Pekelné zbrane: Navštívili sme tajnú výrobňu ukrajinských dronov pri frontovej línii

Na ulici sa spokojne prechádzajú ľudia, nakupujú v obchode, pijú kávu v kaviarni. Netušia, že niekde dole v suteréne práve partia ľudí vyvíja a vyrába bezpilotné lietadlá, ktoré dokážu odviezť päť kíl výbušniny desiatky kilometrov do nepriateľského územia, zhodiť ju na vopred naprogramovaný cieľ a vrátiť sa späť. „Vitajte v pekle,“ povie na úvod Víťa, ukloní sa a pozve nás ďalej.

Táto partia ľudí si hovorí Birds of Fury, Zúriví vtáci. Veliteľ Iľja si sám vyberá ľudí, s ktorými bude pracovať. Veľa z nich má technické vzdelanie, niektorí študovali v zahraničí. Stretávame sa s nimi na ďalšom mieste v Mikolaive, ktoré vyzerá ako úplne obyčajná budova. Opäť nikto nevie, že vo vnútri majú kancelárie aj títo špecialisti. Do práce chodia v civile: tričká, rifle, tenisky, prenajímajú si byty v meste. „Tu v kancelárii ešte nebol vôbec nikto, kto k nám nepatrí. Okrem ľudí, ktorí prišli zapojiť internet,“ prehodí Igor. „Na ľudí ako sme my, sú Rusi ochotní obetovať aj iskander za päť miliónov dolárov.“

Janina reportáž o elitných ukrajinských dronistoch a vývojároch bezpilotných lietadiel je prístupná online na webe PLUS7DNÍ:

https://plus7dni.pluska.sk/domov/pekelne-zbrane-navstivili-sme-tajnu-vyrobnu-ukrajinskych-dronov-pri-frontovej-linii

Ak nám chcete pomôcť kúpiť pre nich drony, podporte našu zbierku tu:

https://donio.sk/drony-pre-ua

Alebo rovno zbaľte svojho dronistu tu:

https://donio.sk/zbal-ukrajinskeho-dronistu

Kto chce elektrifikovať ukrajinský zákop, najlepšia možnosť je tu:

https://donio.sk/elektrifikuj-ukrajinsky-zakop

ĎAKUJEME